De taal is in het Nederlands Change the language to English
Lid worden | Wachtwoord kwijt?
Fysiotherapiewetenschap.com- Nieuws - Schrappen fysiotherapie uit basispakket leidt tot gezondheidsrisico

Schrappen fysiotherapie uit basispakket leidt tot gezondheidsrisico

16-06-2013
Toenemend aantal patiënten struikelt over verhoogde financiële drempel. Schrappen van fysiotherapie uit basispakket leidt tot onaanvaardbaar gezondheidsrisico.

Door af te zien van noodzakelijke fysiotherapeutische hulp loopt een toenemend aantal mensen onaanvaardbare gezondheidsrisico's. Vooral mensen uit de lagere inkomensgroepen mijden de fysiotherapeut sinds het schrappen van fysiotherapie uit het basispakket. Dat blijkt uit een representatieve peiling van het onderzoeksinstituut (ITS) van de Radboud Universiteit. 

De conclusie van deze peiling wordt bevestigd door het consumentenpanel van de TV-rubriek EenVandaag. 59 % van de respondenten geeft aan dat het moeilijker is geworden om de noodzakelijke fysiotherapeutische behandelingen te kunnen betalen.

Deze uitkomsten staan in schril contrast met de beweringen van zowel politiek als verzekeraars. Deze stellen dat de toegang tot de noodzakelijke basiszorg niet verandert voor mensen die het echt nodig hebben. Het ITS-rapport en de consumentenpeiling van EenVandaag wijzen nu uit dat deze bewering niet kan worden waargemaakt. 

De onderzoekers van het onderzoeksinstituut van de Radboud Universiteit hebben een representatieve steekproef gehouden onder de Nederlandse fysiotherapie praktijken. Daaruit zijn schrijnende gevallen naar voren gekomen. Zo krijgen cliënten met een geamputeerd been niet meer de zorg die zij nodig hebben om te kunnen functioneren. Ook mensen die een hartoperatie achter de rug hebben zien af van de fysiotherapie die nodig is om weer te kunnen herstellen. Dit zijn slechts enkele gevallen uit de lange reeks die door de onderzoekers werd vastgesteld. Ook stelden zij vast dat reuma, bekkenklachten en werkgerelateerde klachten in toenemende mate niet meer worden behandeld door de fysiotherapeut. Veel mensen zoeken hun toevlucht nu tot de veel duurdere tweede lijn. Dat zit nog wel in het basispakket. 

Het basispakket bevat slechts nog een aantal onderdelen fysiotherapie. Het gaat om een aantal chronische ziekten en behandelingen na bepaalde operaties. Veelal moeten mensen de eerste twintig (!) behandelingen zelf betalen, nog afgezien van het jaarlijkse eigen risico. Daardoor kunnen alleen degenen met een redelijk gevulde portemonnee nog naar de fysiotherapeut. Alleen zij kunnen de eerste twintig behandelingen die nu voor eigen rekening komen betalen. Pas daarna betaalt de zorgverzekeraar. 

De ITS/Radboud-peiling, die op verzoek van het KNGF is uitgevoerd en de uitslag van EenVandaag bevestigen eerdere onderzoeken van het NIVEL en het recente Trendrapport 2013 van de Rabobank. Daaruit blijkt dat 20% van alle consumenten kiezen voor de goedkoopste verzekeringsvorm, steeds vaker afzien van een aanvullende verzekering en vaak een (te hoog) eigen risico (moeten) nemen.

Onderteken Petitie Keuzevrijheid Zorg

Fysiotherapie Wetenschap

Politiek

Nieuws

Effecten van de frequentiereductie van langdurige fysiotherapeutische revalidatie bij ernstig COPD: een Nederlandse multicenter studie

06-07-2022
INLEIDING Fysiotherapeutische revalidatie gericht op educatie, het verbeteren van inspanningscapaciteit, mucusklaring,...

Case report

Manuele therapie bij patiënte met aspecifieke lage rug- en heupklachten bij Multiple Sclerose

F&W Case Report 2017; 2: 1
Samenvatting Achtergrond: er is weinig bekend over de manueel therapeutische behandeling bij patiënten met lage rug- en heuppijn in...

Expert opinion

Therapietrouw ten aanzien van bewegen bij chronische obstructieve longziekte

F&W Expert Opinion 2024; 2: 1
Inleiding Chronische obstructieve longziekte (COPD) is wereldwijd een belangrijke oorzaak van ziekte en sterfte, met een economische en...