De taal is in het Nederlands Change the language to English
Lid worden | Wachtwoord kwijt?
Fysiotherapiewetenschap.com- Onderzoek - Focusgroep over aandacht voor werk vanuit behandeling

Focusgroep over aandacht voor werk vanuit behandeling


07-12-2018

Onderzoek van Nathan Hutting (fysiotherapeut, manueel therapeut en lid F&W)

Het werk is een belangrijk onderdeel van het leven van mensen. Veel klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat worden (deels) veroorzaakt door het werk of hebben invloed op het werk. Binnen de gezondheidszorg is echter onvoldoende aandacht voor het werk van de cliënt, wat ertoe kan leiden dat cliënten langzamer of minder goed herstellen. Het blijkt dat algemeen fysiotherapeuten het lastig vinden om het werk van hun cliënt in hun handelen te integreren en om de cliënt te betrekken bij de besluitvorming. Ook het verwijzen naar en het samenwerken met andere (arbo)zorgverleners kan beter. Om dit te verbeteren zijn we onlangs gestart met een onderzoek getiteld: ‘Werk aan de winkel: fysiotherapeut en patiënt integreren arbeid in de fysiotherapeutische besluitvorming’. Het doel van het project is het verbeteren van de aandacht voor het werk van de cliënt door de fysiotherapeut, het betrekken van de cliënt bij de fysiotherapeutische besluitvorming en het verbeteren van de samenwerking tussen (arbo)zorgverleners. Het onderzoek word gefinancierd door het Wetenschappelijk College Fysiotherapie van het KNGF en ZonMw. In de eerste fase van het project nodigen we fysiotherapeuten, oefentherapeuten en ergotherapeuten uit om met ons in gesprek te gaan in hoeverre ze werkgericht werken en wat ze daarvoor nodig hebben.
 
Wat vragen wij van u?
Voor de eerste fase van dit project zijn we op zoek naar fysiotherapeuten, oefentherapeuten en ergotherapeuten die deel willen nemen aan een focusgroep over de integratie van arbeid binnen het methodisch handelen. In deze focusgroep vragen we u onder andere naar:
  • Uw ervaringen met aandacht voor en rekening houden met het werk van de cliënt in de behandeling en begeleiding;
  • Het integreren van arbeid binnen uw handelen en het betrekken van de cliënt bij de besluitvorming rond aandacht voor werk in de behandeling;
  • Suggesties voor het inhoudelijk ontwikkelen van praktische tools die werkgericht werken ondersteunen en die we in 2019 onderzoeken op effectiviteit.
 
Criteria voor deelname
Om deel te kunnen nemen aan de focusgroep moet u ervaring hebben in het behandelen van werkende cliënten met musculoskeletale klachten in de 1e lijn. U hoeft geen affiniteit te hebben met arbeid. U mag geen specialisatie bezitten op het gebied van arbeid.
 
Praktische informatie
De focusgroepen zullen in november/december 2018 en januari 2019 plaatsvinden. Er zullen 2-3 focusgroepen gehouden worden in Amersfoort en/of Nijmegen. De focusgroepen zullen aan het eind van de middag plaatsvinden en duren ongeveer 2 uur.
 
U ontvangt als dank voor uw deelname een cadeaubon van 50 euro en een reiskostenvergoeding.
 
 
Heeft u vragen of wilt u zich opgeven?
 
Neemt u dan contact op met:
Wiebke Oswald, onderzoeker
Email: Wiebke Wiebke.Oswald@han.nl
 
Bij voorbaat dank voor uw medewerking!
Projectteam Werk aan de Winkel