Brighton musculoskeletale Patient-Reported Outcome Measure (BmPROM): een beoordeling van de validiteit, betrouwbaarheid en responsiviteit
25-07-2018
Muscoskeletale (MSK) aandoeningen in Engeland komen vaak voor en zijn een belangrijke oorzaak van slechte gezondheid, pijn en fysieke beperkingen. Bijna een derde van alle primaire zorgconsultaties gaat over MSK-condities (30%), de meest voorkomende reden voor herhaalde consulten bij een huisarts. Een breed scala van uitkomstmaten wordt momenteel gebruikt om de klinische effectiviteit van de behandeling van deze aandoeningen te beoordelen. Deze uitkomstmaten zijn meestal gericht op een specifieke situatie of meten de generieke gezondheidsstatus van de patiënt.
Er is behoefte aan een ‘open source’, op zichzelfstaand en gavalideerde uitkomstmaat die sensitief is om de klinische effectiviteit te meten van MSK van het bewegingsaparaat. Deze studie onderzocht de validiteit en betrouwbaarheid van de nieuw ontwikkelde Brighton musculoskeletale Patient-Reported Outcome Measure (BmPROM) binnen de ambulante polikliniek.
224 Patiënten die poliklinisch werden behandeld in Zuidoost-Engeland met een MSK-aandoening namen deel aan het onderzoek. De BmPROM werd beoordeeld op gebruiksvriendelijkheid (geschatte feedback, N = 224), betrouwbaarheid (interne consistentie en test-hertest betrouwbaarheid, n = 42), validiteit (interne en externe constructvaliditeit, N = 224) en reactievermogen (intern, N = 25).
Exploratiefactoranalyse gaf aan dat een twee-factorenmodel passend is voor de data. Factoren waren representatief voor 'Functionaliteit' en 'Welzijn'. Correlaties waargenomen tussen de BmPROM- en SF-36-domeinen leverden bewijs voor convergente validiteit. Betrouwbaarheidsresultaten gaven aan dat beide subschalen intern consistent waren met alfas boven de acceptabele limieten voor zowel "Functionaliteit" (a = .85, 95% CI [.81 .88]) als 'Welzijn' (a = .80, 95% CI [ .75, .84]). Test-hertest-analyses (n = 42) toonden een hoge mate van betrouwbaarheid aan tussen "Functionaliteit" (ICC = .84; 95% BI [.72, .91]) en "Welbevinden" -scores (ICC = .84; 95% CI) [.72, .91]).
Nader onderzoek van test-hertest betrouwbaarheid door de Bland-Altman-analyse toonde aan dat dit het verschil is tussen functionaliteit en welzijn. Testscores waren niet afhankelijk van de absolute testscore. Er werden grote behandeleffectgroottes gevonden voor beide subschalen.
De BmPROM is een betrouwbare en valide uitkomstmaat voor de evaluatie van de fysiotherapeutische behandeling van MSK-aandoeningen.
Physiotherapy Research International, 2018. E. Bryant et al.