18-07-2013
Een dwarslaesie verandert de functionele status en structuur van het ruggenmerg en de hersenen. Het vermogen van de patiënt om de handen te bewegen of te lopen wordt hierdoor sterk beperkt. Hoe snel dergelijke degeneratieve veranderingen zich ontwikkelen was tot op heden in de literatuur onduidelijk. De aanname was dat het jaar voor patiënten met ruggenmergletsel ook anatomische veranderingen in het ruggenmerg en de hersenen boven het aangedane niveau. Voor het eerst hebben onderzoekers aangetoond dat deze veranderingen al plaatsvinden binnen 40 dagen na een acute dwarslaesie.
Degeneratie ruggenmerg
Wetenschappers bestudeerden 13 patiënten met een acute dwarslaesie om de drie maanden een jaar lang met behulp van MRI. Zij ontdekten dat de diameter van het ruggenmerg reeds zeven procent kleiner was na twaalf maanden. Een minder grote volumedaling was duidelijk in het corticospinale kanaal, een gebied onmisbaar voor motorische controle, en zenuwcellen in de sensomotorische cortex. De omvang van de degeneratieve veranderingen viel samen met het klinische beeld. Patiënten met een groter verlies van weefsel boven de laesie herstelden minder goed dan patienten met minder verlies van weefsel.
Neuroimaging
Het verkrijgen van inzicht in de mechanismen van herstel in het eerste jaar zijn cruciaal. Dankzij het gebruik van nieuwe neuroimaging protocollen bestaat er nu de mogelijkheid effect uit te oefenen op het centrale zenuwstelsel waardoor revalidatie wordt geoptimaliseerd.
F&W Case Report 2017; 2: 1
Samenvatting
Achtergrond: er is weinig bekend over de manueel therapeutische behandeling bij patiënten met lage rug- en heuppijn in...
F&W Expert Opinion 2024; 2: 1
Inleiding
Chronische obstructieve longziekte (COPD) is wereldwijd een belangrijke oorzaak van ziekte en sterfte, met een economische en...