Zorg kan miljarden goedkoper
09-08-2016
Leidenaar Koos Dirkse (68) heeft 7592 volgers op Twitter: Kamer- raads- en statenleden, artsen, verpleegkundigen, medisch specialisten, psychologen, patiëntenverenigingen en verzekeraars. De halve Tweede Kamer, zegt hij, las al zijn kritische blogs over zorg. En nu zit hij zelf in de politiek, toegetreden tot de Ondernemers Partij (OP) van Hero Brinkman.
In vier weken schreef hij voor de OP het plan ’Op naar de beste zorg’. „Iedereen in Nederland betaalt per jaar 5600 euro aan de zorg. Daar kan duizend euro vanaf.’ Dat is een jaarlijkse besparing van een kleine 20 miljard euro.” De cijfers spreken voor zich, vindt Dirkse. In 2004, toen de marktwerking in de zorg werd ingevoerd, bedroegen de zorgkosten in Nederland 64 miljard euro. Op basis van inflatie en bevolkingsgroei zou dat nu tachtig miljard moeten zijn, in werkelijkheid bedragen de zorgkosten 95 miljard. „De marktwerking werkt alleen voor de verzekeraars, die bepalen alles.”
Boosdoener
Een van de grote boosdoeners achter de explosieve kostenstijging is volgens de Leidenaar de manier waarop zorgkosten worden gedeclareerd.
„Nederland hanteert als enige de Diagnose Behandel Combinatie (DBC). Ziekenhuizen worden niet meer per verrichting betaald, maar per pakket. Er wordt niet gekeken naar wát er wordt uitgevoerd.
Mijn dochter ging naar de huisartsenpost met een kattenkrab. ’We maken het wel even schoon’, zeiden ze bij de spoedeisende hulp. Kosten: 1200 euro. Niet omdat het 1200 euro kost, maar omdat in dat pakket ook röntgenfoto’s en een punctie en weet ik wat zitten.”
35 jaar geleden kwam Dirkse als projectmedewerker bij het toenmalige Academisch Ziekenhuis Leiden binnen met de opdracht een eenvoudiger en goedkoper declaratiesysteem op te zetten. Hij eindigde als directeur CBV (Centraal Beheer Verrichtingen), een samenwerkingsverband van uiteindelijk 44 ziekenhuizen. „Dat CBV spaarde personeel en geld”, zegt de Leidenaar. De DBC doet volgens hem precies het omgekeerde. „In 2001 kostte een heupoperatie 4600 gulden met 14 ligdagen, nu kost diezelfde operatie 18.000 euro met 2 ligdagen. En er zitten onbegrijpelijke dingen in: voor een consult bij een huisarts staat 9,11 euro, bij de Huisartsenpost (HAP) 95 euro en voor de HAP in het weekeinde 190 euro.”
Infuus
„De DBC is bijzonder fraudegevoelig en het heeft de zorgkosten enorm opgejaagd. En de mensen die dat hebben uitgevonden hebben nu bureaus met heel veel consultants om het uit te leggen. Die dragen niets bij aan de kwaliteit van de zorg, maar ze liggen wel aan het infuus van die zorg.” Dat is, zegt de nieuwbakken politicus, zijn grote drijfveer om de politiek in te gaan.
„Ik kan het niet verkroppen dat een bijstandsmoeder straks een behoorlijk deel van haar inkomen aan zorg betaalt, terwijl het voor een groot deel in de verkeerde zakken terecht komt. Ik kan het ook niet uitstaan dat directeuren in de zorg soms bedragen aan bonus meekrijgen waar een verpleegkundige vier jaar voor moet werken. Dan denk ik: dit kan zo niet. Ik zal er alles aan doen om die DBC’s het land uit te helpen.
Een ander onderdeel van het zorgplan dat hij schreef, is dat de staat een basisverzekering gaat aanbieden. „En dan niet zoals in het plan van de SP, waarin de verzekeraars buitenspel worden gezet, want dat zou duizenden banen kosten. De OP is niet tegen marktwerking op zich”, zegt Dirkse. „Met die staatsverzekering willen we concurreren met de zorgverzekeraars en zo de marktwerking juist stimuleren, de premie omlaag en het eigen risico eraf.” De Leidenaar wil op zijn 69-ste de Tweede Kamer in om zijn plan daar te bepleiten.
Drs. K. Dirkse
Fysiotherapie Wetenschap
Fysiotherapie
Zorgkosten
Zorg