De taal is in het Nederlands Change the language to English
Lid worden | Wachtwoord kwijt?
Fysiotherapiewetenschap.com- Nieuws - Gedragsmatige en fysiotherapeutische behandeling voor incontinentie en de overactieve blaas

Gedragsmatige en fysiotherapeutische behandeling voor incontinentie en de overactieve blaas

19-08-2013
Update over gedragsmatige en fysiotherapeutische behandeling voor incontinentie en de overactieve blaas: De rol van de bekkenbodemtraining. Burgio KL. Universiteit van Alabama in Birmingham, USA.
 
Bekkenbodemtraining en oefenen
De literatuur over de effectiviteit van bekkenbodemtraining is uitgebreid, waarbij de meerderheid van studies is gericht op stress- of aandrangincontinentie bij vrouwen. De grootste effecten zijn aangetoond bij vooral oudere vrouwen en vrouwen in de postpartum periode. De literatuur over de effecten bij mannen is gering. De effectstudies van bekkenbodemtraining voor de behandeling van post-prostaatectomie incontinentie, zijn voornamelijk gericht op stressincontinentie.
 
Strategieën voor aandrangincontinentie
De meeste studies die gedaan zijn naar strategieën van het onderdrukken van de aandrang zijn gericht op het verminderen van incontinentie. Gecontroleerde studies met intention-to-treat-modellen hebben aangetoond dat de incontinentie gemiddelde afnam, variërend van 60 tot 80%.
 
De rol van biofeedback
Hoewel de studies inconsistent zijn, lijkt er geen sprake van een duidelijk voordeel van het uitvoeren van biofeedback in de praktijk of thuis naast bekkenbodemtraining. Het blijkt dat biofeedback kan worden aangeboden aan patiënten die op geen andere wijze adequaat hun spieren kunnen controleren. Dit suggereert dat gedragstraining eenvoudiger kan worden ingezet, aangezien biofeedback voor de meeste patiënten niet kan worden gebruikt of beschikbaar is.
 
De rol van elektrische stimulatie
Bekkenbodem elektrostimulatie is een effectieve behandeling van stress- of aandrangincontinentie. Elektrostimulatie leidt niet tot betere resultaten dan bekkenbodemtraining alleen.
 
Combinatie van gedragsmatige therapie en medicatie
Minder bekend is de combinatie van gedragsmatige en medicamenteuze behandelingen voor stressincontinentie. Een enkele studie heeft de effecten vergeleken van bekkenbodemtraining gecombineerd met duloxetine, alleen duloxetine of alleen bekkenbodemtraining en een placebo. De resultaten gaven aan dat een gecombineerde therapie niet superieur was aan een behandeling met medicatie alleen.
 
Combinatie van gedragsmatige behandeling en chirurgie
De laatste jaren is er belangstelling ontstaan voor ​de perioperatieve gedragstherapie of fysiotherapie bij patiënten met bekkenbodemklachten na een chirurgische ingreep. Deze interesse is ontstaan omdat veel vrouwen dezelfde symptomen hebben, die kunnen verergeren, en waarbij na de chirurgische ingreep complicaties ontstaan​​. Het optimaliseren van de bekkenbodem tonus en de circulatie zou de effecten van de chirurgische ingreep op de lange termijn kunnen versterken of ondersteunen.
 
Conclusies
Gedragsmatige en fysiotherapeutische behandeling worden sinds jaren gebruikt om incontinentie en de lagere urinewegsymptomen te verminderen. Ze vereisen geen speciale apparatuur, maar een deskundige fysiotherapeut en een actieve participatie van de patiënt. De literatuur over bekkenbodemtraining toont aan dat het effectief is voor het verminderen van stress, drang en gemengde incontinentie; urgentie, frequentie en nycturie. Hoewel de meeste patiënten niet te genezen zijn, zal de meerderheid van patiënten die actief deelnemen aan de therapie een betekenisvolle vermindering van de symptomen en een verbetering van de kwaliteit van leven ervaren. Bekkenbodemtraining moet een steunpilaar zijn in de behandeling van incontinentie en een overactieve blaas bij mannen en vrouwen van alle leeftijden. De bekkenbodemtraining kan worden gecombineerd met andere behandelingen en draagt bij aan de preventie van blaassymptomen.

Fysiotherapie Wetenschap

Fysiotherapie

Fysiotherapie

Nieuws

Effecten van de frequentiereductie van langdurige fysiotherapeutische revalidatie bij ernstig COPD: een Nederlandse multicenter studie

06-07-2022
INLEIDING Fysiotherapeutische revalidatie gericht op educatie, het verbeteren van inspanningscapaciteit, mucusklaring,...

Case report

Manuele therapie bij patiënte met aspecifieke lage rug- en heupklachten bij Multiple Sclerose

F&W Case Report 2017; 2: 1
Samenvatting Achtergrond: er is weinig bekend over de manueel therapeutische behandeling bij patiënten met lage rug- en heuppijn in...

Expert opinion

Therapietrouw ten aanzien van bewegen bij chronische obstructieve longziekte

F&W Expert Opinion 2024; 2: 1
Inleiding Chronische obstructieve longziekte (COPD) is wereldwijd een belangrijke oorzaak van ziekte en sterfte, met een economische en...