De taal is in het Nederlands Change the language to English
Lid worden | Wachtwoord kwijt?
Fysiotherapiewetenschap.com- Nieuws - Kosteneffectiviteit fysiotherapie bij musculoskeletale aandoeningen

Kosteneffectiviteit fysiotherapie bij musculoskeletale aandoeningen

19-07-2018
Een nieuw rapport van het National Institute for Health Research (NIHR) toont aan dat investeringen in fysiotherapeutische behandelingen voor musculoskeletale aandoeningen effectief zijn en de totale gezondheidszorgkosten verlagen.

Deze themabeoordeling bevat meer dan 30 fysiotherapie gerelateerde gepubliceerde onderzoeken die zijn gefinancierd door het NIHR en geselecteerde studies van andere onderzoeksorganisaties, die een verschil hebben gemaakt voor musculoskeletale zorg in aandoeningen zoals reumatoïde artritis, lage rugpijn en chronische kniegewrichtspijn. Spier- en skeletaandoeningen zijn de belangrijkste oorzaak van pijn en handicaps in het Verenigd Koninkrijk en treffen meer dan één op de vier mensen. Het bewijs dat voortkomt uit Moving Forward: fysiotherapie voor musculoskeletale gezondheid en welzijn benadrukt het belang van fysiotherapie voor de behandeling van deze aandoeningen.

Fysiotherapie is belangrijk voor het voorkomen en verminderen van de negatieve effecten van musculoskeletale aandoeningen. Moving Forward is met name gericht op fysiotherapeutisch personeel dat betrokken is in de directe klinische praktijk, maar is ook relevant voor andere clinici in het musculoskeletale zorgteam.

In het onderzoek komt naar voren dat investering in hoogwaardige revalidatie aangepast aan de individuele behoefte van de patiënt leidt tot betere resultaten, vermindert verder onderzoek en behandeling en de kosten verlaagt. Fysiotherapeuten die advies gaven over pijn in de onderrug, verminderden de afwezigheid op het werk gemiddeld met ongeveer vijf dagen. Een telefonische beoordeling door fysiotherapeuten betekende dat mensen gemiddeld zeven dagen moesten wachten op contact met een fysio, in vergelijking met een gebruikelijke gemiddelde wachttijd van 34 dagen. Een rehabilitatieprogramma met gerichte oefeningen verminderde pijn in de kniegewrichten en gezondheidszorgkosten en het rekken en versterken van de hand oefeningen verbeterde functie voor mensen met reumatoïde artritis. Tot slot is er overweldigend bewijs dat oefening en activiteit effectief zijn en een kernbehandeling zouden moeten zijn bij musculoskeletale pijn. Een NIHR-beoordeling van meer dan 60 onderzoeken - het meest voor artrose van de knie - toonde duidelijk voordeel van lichaamsbeweging.

Er waren kleine stijgingen in Quality Adjusted Life Years (QALY) geassocieerd met PhysioDirect (telefoonservice), wat in combinatie met een zeer kleine stijging van de kosten betekende dat het waarschijnlijk over het algemeen een kosteneffectieve optie zou zijn. De IMPaCT Back-studie die in 2014 werd gepubliceerd, werd met steun van het NIHR door de Health Foundation gefinancierd. De studie toonde aan dat gelaagde zorg kan worden geïmplementeerd in de dagelijkse klinische praktijk. Het verandert het verwijzingsgedrag van huisartsen, leidt tot verbeteringen in de uitkomsten van de patiëntongeschiktheid en halveert de vrije tijd, zonder verhoging van de kosten voor gezondheidszorg.

Nadine Foster, directeur van Keele Clinical Trials Unit en NIHR Research Professor Musculoskeletal Health in Primary Care legt uit dat dit een prachtige showcase van hoogwaardig door fysiotherapeut geleid onderzoek is dat een verschil maakt in het leven van patiënten met musculoskeletale aandoeningen. Het levert bewijs van het verschil dat investeren in musculoskeletaal pijnonderzoek voor patiënten en de NHS zorgt.
 

Fysiotherapie Wetenschap

Zorgkosten

Zorg

Fysiotherapie

Nieuws

Effecten van de frequentiereductie van langdurige fysiotherapeutische revalidatie bij ernstig COPD: een Nederlandse multicenter studie

06-07-2022
INLEIDING Fysiotherapeutische revalidatie gericht op educatie, het verbeteren van inspanningscapaciteit, mucusklaring,...

Case report

Manuele therapie bij patiënte met aspecifieke lage rug- en heupklachten bij Multiple Sclerose

F&W Case Report 2017; 2: 1
Samenvatting Achtergrond: er is weinig bekend over de manueel therapeutische behandeling bij patiënten met lage rug- en heuppijn in...

Expert opinion

Fysiotherapie in de eerstelijn na COVID-19

F&W Expert Opinion 2020; 4: 1
Voorwoord   Deze expert gebaseerde review heeft als doel een opzet te maken voor het fysiotherapeutisch begeleiden van...