De taal is in het Nederlands Change the language to English
Lid worden | Wachtwoord kwijt?
Fysiotherapiewetenschap.com- Nieuws - Vroegtijdige fysiotherapie kan het risico van langdurig gebruik van opioïden verminderen

Vroegtijdige fysiotherapie kan het risico van langdurig gebruik van opioïden verminderen

05-09-2019
Volgens een nieuw onderzoek van onderzoekers van de Stanford University School of Geneeskunde en de Duke University School of Medicine ervaren patiënten die kort na de diagnose van pijn in de schouder, nek, lage rug of knie fysiotherapie hadden ondergaan, in de daaropvolgende maanden ongeveer 7 tot 16 procent minder kans op opioïden.
Voor patiënten met schouder-, rug- of kniepijn die opioïden gebruikten, werd vroege fysiotherapie geassocieerd met een vermindering van 5 tot 10 procent van het gebruikte geneesmiddel.

Te midden van nationale bezorgdheid met betrekking tot overmatig gebruik van opioïden en aanmoediging van de Centres for Disease Control and Prevention en andere groepen om alternatieven in te zetten waar mogelijk, leveren de bevindingen bewijs dat fysiotherapie een nuttige, niet-farmacologische benadering kan zijn voor het beheersen van ernstige musculoskeletale pijn.

De studie, uit een analyse van 88.985 claims van particuliere ziekteverzekeringen gedurende negen jaar voor zorg en recepten tussen 2007 en 2015, werd op 14 december gepubliceerd in JAMA Network Open. De onderzoekers beoordeelden claims voor poliklinische en spoedeisende hulp bezoeken voor het vroegste geval van een diagnose van de schouder-, nek-, knie- of lage rugpijn bij niet-ouderengezinnen die individueel verzekerd waren.
Na correctie voor comorbiditeiten, zoals diabetes en hypertensie, constateerden men dat de kans dat patiënten een opioïdrecept zouden krijgen drie maanden tot een jaar na hun eerste pijndiagnose lager was als participanten hadden deelgenomen aan ten minste één fysieke therapiesessie binnen 90 dagen na hun diagnose. De kansen waren verlaagd met 16 procent voor patiënten met kniepijn, 15 procent voor schouderpijn, 8 procent voor nekpijn en 7 procent voor lage rugklachten.

Tevens is gebleken dat oefentherapie, een onderdeel van fysiotherapie, pijn voor een aantal musculoskeletale aandoeningen vermindert en de functie verbetert. Andere studies hebben aangetoond dat patiënten met eerdere voorschriften voor opioïde pijnstillers een verhoogd risico lopen op overdosis en misbruik.

Fysiotherapie binnen drie maanden na diagnose was ook geassocieerd met een verminderde waarschijnlijkheid dat patiënten met twee van de aandoeningen chronisch opioïden zouden gebruiken op de lange termijn, aldus het onderzoek. Er was geen verband tussen fysiotherapie en chronisch opioïdengebruik bij patiënten met schouder- of nekpijn.

Sun legt uit dat de algemene consensus inhoudt dat opioïden voor musculoskeletale pijn over het algemeen geen langetermijnoplossing zijn en afgezien van alle andere bijwerkingen, zelfs als het medicijn goed voor je is, het na verloop van tijd steeds minder effect zal hebben wanneer je lichaam een tolerantie opbouwt.

Standford Medicine

Fysiotherapie Wetenschap

Medicijnen

Fysiotherapie

Nieuws

Effecten van de frequentiereductie van langdurige fysiotherapeutische revalidatie bij ernstig COPD: een Nederlandse multicenter studie

06-07-2022
INLEIDING Fysiotherapeutische revalidatie gericht op educatie, het verbeteren van inspanningscapaciteit, mucusklaring,...

Case report

Manuele therapie bij patiënte met aspecifieke lage rug- en heupklachten bij Multiple Sclerose

F&W Case Report 2017; 2: 1
Samenvatting Achtergrond: er is weinig bekend over de manueel therapeutische behandeling bij patiënten met lage rug- en heuppijn in...

Expert opinion

Fysiotherapie in de eerstelijn na COVID-19

F&W Expert Opinion 2020; 4: 1
Voorwoord   Deze expert gebaseerde review heeft als doel een opzet te maken voor het fysiotherapeutisch begeleiden van...